Höga Kusten-leden

Sverige är ett alldeles utmärkt land för vandring och naturliv. Det har vi svenskar vetat under en lång tid – och nu har resten av världen börjat inse det också. Först var det tyskarna som tyckte att vårt naturliv var exotiskt, sedan kom det en sydeuropeisk invasion – och nu kommer det turister från både USA och Asien för att njuta av vår underbara natur.

HögakustenledenFör oss svenskar kan det lätt att bli hemmablinda när vi omges av naturen året om, men det finns ställen som garanterat kommer få dig att dra efter andan varje gång. Vissa platser är helt enkelt så unika och perfekt lämpade för utomhusliv att de ser ut att vara skapade för just det. Lyckligtvis har Sverige ett antal sådana smultronställen, och ett av dem är Höga Kusten-leden.

Höga Kusten-leden är mer än bara ett ställe för naturälskare. Det är faktiskt en vandringsled som sträcker sig över nästan 13 mil, så det finns ett antal platser som är värda att besöka. Ledens distans och utformning är optimal eftersom den passar för alla: den som verkligen vill ha något att bita i tar sig an hela sträckan under loppet av flera dagar eller till och med veckor, medan den som bara vill ta en dagsetapp kan välja och vraka mellan ett antal delsträckor.

Höga Kusten-leden börjar vid Hornöberget, som är mynningen för Ångermanälven, och slutar vid Varvsberget, som ligger precis vid centrala Örnsköldsvik. Sträckan består av 13 olika etapper, så man kan snabbt räkna ut att varje etapp är i genomsnitt knappt 10 kilometer lång. Eftersom det krävs ett antal dagar även för den mest erfarna vandraren att avklara hela leden finns det sovplatser längs vägen. Faktum är att det erbjuds någon form av logi – antingen övernattningsmöjligheter av hög standard som hotell eller enklare varianter som vandrarhem – under alla tretton etapper. Det gör att man enkelt kan vila upp sig under natten för att sedan fortsätta med nästa etapp dagen efter.