Orter längs Höga Kusten

Höga Kusten är ett av Sveriges vackraste områden, och kuststräckan lockar många besökare varje år. Vissa kommer enbart för den vackra naturens skull, medan andra är på genomresa på väg till någon av städerna som ligger längs kusten. Höga Kusten är nämligen mer än bara vykortslika vyer och vacker natur: här finns också ett antal aktiva och levande städer och orter med en brinnande kultur och kommers.

ÖrnsköldsvikHöga Kustens största stad är Örnsköldsvik, som traditionellt fungerar som ett huvudsäte för landskapet Ångermanland. Ö-vik, som lokalborna kallar det, har knappt 30 000 invånare, och är kanske mest känt för sitt näringsliv. Det var nämligen härifrån som den globala papperskoncernen MoDo – numera Holmen – en gång startade sin bana, som sedan tog fart ordentligt och blev en internationell framgångssaga. Andra stora företag med säte i Örnsköldsvik är hydraulmotortillverkaren Hägglunds och friluftsföretaget Fjällräven.

MoDo har också gett namn åt det lokala hockeylaget, som har firat stora framgångar och fostrat några av Sveriges bästa hockeyspelare som Peter Forsberg och bröderna Daniel och Henrik Sedin. Modo Hockey spelade länge sina hemmamatcher i den anrika Kempehallen, men sedan 2006 huserar de i nybyggda Fjällräven Center som ligger alldeles precis vid vattnet i centrala Örnsköldsvik. Hockey är en viktig del av Örnsköldsviks identitet och det senaste SM-gulden togs 2007.

HärnösandLite längre söderut längs Höga Kusten ligger staden Härnösand. Det är mindre stad än Örnsköldsvik – Härnösand har drygt 17 000 invånare och ligger vackert beläget vid havet. Staden ses som en ingång från söder till Höga Kusten, så om du kommer till Höga Kusten ifrån de södra delarna av Sverige är chansen stor att du passerar Härnösand. E4:an skär igenom staden och låter hundratusentals människor se stadskärnan varje år. Att kliva av och ta en promenad genom de vackra kvarteren är absolut att rekommendera. Här finns också många restauranger med inriktning på det lokala köket – mycket vilt står på menyn.

Härnösand är kanske mest känt genom sina profiler med anknytning till staden. Thorbjörn Fälldin, som blev Sveriges statsminister i slutet av 1970-talet, föddes i Högsjö socken alldeles utanför staden. En nutida profil är skådespelerskan Lena Endre, som har påbrå från sin mors sida till trakterna och delvis växte upp i Härnösand.