Vintersporter i Höga Kusten-området

Höga Kusten är ett fantastiskt område för att utöva vintersporter. Inte nog med en otrolig natur som sträcker sig längs hela kusten – här finns också i och med det nordliga läget bra möjligheter till snö och is för den som tycker om riktig vinter. Under vintermånaderna – särskilt januari och februari – är Höga Kusten ett riktigt drömskt vinterlandskap som lämpar sig utmärkt för vintersporter av alla dess slag.

ÖrnsköldsvikEn fritidsaktivitet som är större i Höga Kusten-området än i övriga landet är backhoppning. I centrala Örnsköldsvik – med en fantastisk överblick över hela staden – står den majestätiska hoppbacken, som varje vinter lockar hoppare för att ge sig ut för den branta backen. Den lokala föreningen för backhoppning heter Friska Viljor, och de har också andra grenar inom nordisk skidsport.

Höga Kusten har god erfarenhet av att arrangera större evenemang, och numera tilldelas de ofta prestigefyllda tävlingar tack vare sin förmåga att alltid stå för ett gediget engagemang. 2012 arrangerades exempelvis SM i skidorientering här, och genom åren har SM i längdskidåkning, kälkhockey och nordisk kombination gått av stapeln i där. Det största evenemanget i modern tid att ha Örnsköldsvik som skådeplats är kanske ändå de paralympiska vinterspelen 1976. Att just Örnsköldsvik fick hedersuppdraget att fungera som arrangör för de första paralympiska vinterspelen någonsin är ingen slump – och det lär inte vara sista gången som Höga Kusten står som värd för en stor tävling.

Den största vintersporten i Höga Kusten-området är ändå ishockey. Här finns det ett antal hockeylag i flera olika serier, och intresset bland lokalbefolkningen är enormt. I de mindre orterna samlas hela bygden kring klubben, och i de större städerna – som Örnsköldsvik – finns det lag på alltifrån elitnivå till motionsnivå. Modo Hockey ligger i högsta serien, SHL, och spelar sina hemmamatcher i centrala Örnsköldsvik. Ett annat populärt lag är Örnsköldsvik Hockey, som ofta lockar storpublik i division I.

Posted by Category: Resa