Höga Kusten-bron

Att åka bil längs stora motorvägar kan vara en monoton upplevelse, och även E4:an har sina tråkiga bitar. Därför kommer de vackra delarna som ett ännu mer välkommet avbrott i bilåkandet. Om du åker E4:an i Ångermanland passerar du Höga Kusten-bron, som är en av Sveriges vackrast belägna platser.

Höga Kusten BronBron är en hängbro med ett brospann på 1210 meter, vilket gör brospannet till Sveriges längsta och Europas tredje längsta. Eftersom bron ska klara av tung trafik från lastbilar, bussar och privatresenärer varje år är den bred – 17,8 meter – och det finns plats för fyra filer. Det innebär att det sällan blir någon trafikstockning på bron, och trafiken flyter fram på ett fint sätt.

Det är dock inte bredden eller längden som är brons mest iögonfallande egenskap. Det är istället höjden på pylonerna som verkligen får en att titta en extra gång. Pylonerna är hela 182 meter höga, och innan Öresundsbron byggdes var det Sveriges högsta byggnadsverk om man exkluderar TV-master. Höga Kusten-bron invigdes 1997 och då hyllades det som arkitektonisk succé och en framgång för Sveriges brobyggare. Ännu i dag fortsätter den att locka människor från världen över – inte bara tack vare sin arkitektur, utan också för sitt utomordentligt vackra läge.

Höga Kusten-bron ligger nämligen belägen precis i början av Höga Kusten-leden, som utgör en röd tråd genom området. Under bron flyter Ångermanälvens mynning, och Höga Kusten-bron binder samman Kramfors kommun och Härnösands kommun. Eftersom bron befinner sig på så pass hög höjd och under en längre sträcka kan den vara sårbar för väder och vind. Trots det har bron bara stängts en handfull gånger under de år sedan de invigdes. 2007 tvingades man dirigera om trafiken efter att kraftig blåst hade fått ett släp att volta på bron. Med tanke på hur viktig bron är för Norrlands infrastruktur har man i allra största mån försökt undvika att stänga bron.

Posted by Category: Resa