Sveriges och Modos avtryck i NHL

Nu har det blivit dags för oss att diskutera NHL ur ett svenskt och europeiskt perspektiv, och med särskilt fokus på svenska spelare, inte minst från Modo. Vi börjar med en liten kort genomgång av NHL och dess ligas långa historia. Häng med!

På sidan nhlse.se kan du också lära dig mer om NHL och bland annat läsa om ligans långa och mycket intressanta historia, som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Sporten ishockey har ännu flera år på nacken än så. Den kanadensiska sporten ishockey har utvecklats över tid och till slut blivit det väldigt snabba och fartfyllda spel som vi har idag, med sju kanadensiska och 24 amerikanska lag som varje år kämpar om ligatiteln. De olika lagen i USA, från Boston i norr till Anaheim och Tampa Bay i söder, är dock inte särskilt amerikanska om man tittar på spelartrupperna. Spelarna är ofta en blandning av lirare från alla världens framstående ishockeyländer. Kanada har förstås en hög presentation i NHL-ligans olika lag eftersom sporten ishockey är så omåttligt populär där, men även USA har många spelare med. Länder som Finland och Ryssland har också sina givna namnkunniga spelare med. några av de ryska stora stjärnorna i NHL i nutid är spelare som Alexander Ovetchkin och Pavel Datsyuk. Just Alexander Ovetchkin har blivit en riktig publikfavorit i laget Washington Capitals, där han spelar i förstakedjan tillsammans med n av Sveriges bästa spelare i NHL, Niklas Bäckström. De två talangerna har funnit en utmärkt kemi i Washington och har levererat många poäng i form av både mål och assists, men just Ovetchkin är känd som en av ligans allra bästa målskyttar med ett riktigt snabbt handledsskott.

Många svenskar som tagit steget över till andra sidan av Atlanten

Niklas Bäckström är inte den enda svensken som finns med i NHL och många av de svenskar som gjort sig ett namn och blivit kända som skickliga spelare i NHL har varit från lag i norra Sverige. Till exempel bröderna Sedin i Vancouver Canucks, som har haft riktigt långa NHL-karriärer som fortfarande pågår även om de båda bröderna börjar kunna se slutet av sina NHL-karriärer. Ett lag som varit ett riktigt svenskläger i många år är förstås Detroit Red Wings. Tomas Holmström är en av de som för en tid sedan spelade i laget och han hade ett särskilt rykte som stark framför motståndarnas mål. Holmström fick till och med ett fruktat smeknamn som “Demolition Man” på grund av sin tuffhet. Han spelade med Niklas Lidström, Sveriges kanske bästa back genom tiderna, och de två spelade många matcher tillsammans där Holmströms jobb gick ut på att skymma motståndarnas målvakt framför mål samtidigt som Niklas Lidström sköt sina tunga slagskott från den blå linjen. På senare år har spelare som Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall tagit över stafettpinnen och spelat i Detroit Red Wings och på det sättet fört traditionen vidare vad gäller Detroits rykte som svenskklubb. Trots att staden Detroit både har krympt och faktiskt också gått i konkurs tycks intresset för ishockeyn där bestå.

Men om vi istället riktar blicken mot Vancouver Canucks igen så bör vi förutom bröderna Sedin även nämna den skickliga spelaren Markus Näslund, som var vän med Peter Forsberg redan i unga år. De två spelade Junior-Vm tillsammans och fostrades bägge två i Modo, men i NHL fick de inte fortsätta i samma lag. Näslund hamnade i Vancouver tillsammans med Sedinarna medan Peter Forsberg gick till Quebec Nordiques. Peter Forsbergs tid i Quebec blev kort. Laget lades ner och flyttades hela vägen från Quebec i sydöstra Kanada till Denver i Colorado, mitt i USA. Colorado Avalanche blev Peters nya lag där han gjorde ett enormt avtryck och tillsammans med klubbens andra stora stjärna Joe Sakic var starkt bidragande till stora framgångar i form av Stanley Cup-segrar.

Markus Näslund och Peter Forsberg är endast två av flera framgångsrika spelare från Modo som har gjort avtryck i NHL men dessa två förtjänar verkligen att lyftas fram lite extra. Att så många stora spelare har fostrats i den lilla staden Örnsköldsvik i norra Sverige säger nog något om Örnsköldsviks starka traditioner och ishockeykultur. Hur det går för Modo i framtiden känns dock ovisst. Laget har ju inte längre någon given plats i den högsta serien i Sverige, SHL. Kanske kan Modo ännu en gång få en ny storhetstid med mängder av talanger som gör stora avtryck i NHL.